Fredag 14 april 2017 inleds påsken på Cypern

 

Långfredagen är en dag av sorg för döden av Kristus. Tidigt på långfredagens morgon börjar kvinnorna att baka det tradiotionella påskbrödet "flaona" och även tsoreki som är en vetekrans. Under dagen smyckas Jesus grav med blommor. Denna dag äter man en speciell soppa, gjord av sallad eller linser, och sesam pasta och vinäger (till minne av ättika som Kristus gavs att dricka på korset). Söta livsmedel undviks och det anses vara en synd att arbeta med en hammare eller spik eller sy på denna dag på kvällen, då procession av Epitafios sker. Epitafios representerar Kristi begravning och en dekorerad bier bärs runt på gatorna, följt av ett band eller kör, kantorer och präster, kvinnor som bär myrra, scouter och lokalbefolkning. Det är en underbar syn att skåda liksom allt längs sträckan, blommor och parfymer kastas på Epitafios.

Sent på påskaftonskvällen är kyrkorna fyllda med förväntansfulla troende. Längst fram i kyrkan står det en kista som symboliserar Jesus grav. Strax före klockan tolv på natten släcks allt ljus i kyrkan. Alla troende står tysta och väntar – med ett vaxljus i handen. Efter en stunds väntan börjar kyrkklockorna ringa, och prästen bär ett ljus som symboliserar att påskdagen har börjat och det betyder alltså att Jesus lever igen. Alla sträcker fram sina ljus och ljuslågorna sprids snabbt och gör att hela kyrkan snart är upplyst av ljus. Sedan går alla troende ut och vandrar runt kyrkan. Detta ska symbolisera hur kvinnorna på påskdagens morgon skyndade till Jesus grav, som till deras förvåning var tom. Prästen läser sedan upp en berättelse om Jesus uppståndelse, sedan ropar han med hög röst: ”Jesus är uppstånden!” och då svarar hela kyrkan troende tillbaka: ”Ja, han är sannerligen uppstånden!”. Sedan går man runt och hälsar på varandra och ger en fridskyss. Nu är stämningen väldigt hög och upprymd.

Ved har samlats in utanför kyrkan. Ett porträtt av Judas bränns på ett lambradja (bål) för att symbolisera hans straff för förräderi av Kristus.

På påskdagen går man till kyrkan på morgonen. Den långa fastan har äntligen brutits. Familjer samlas för att knäcka de rödfärgade äggen, som ätes och önska varandra med orden "Jesus har uppstått" som det traditionella svaret är "ja han har". Det sägs att den person med den sista kvarvarande ospruckna ägget kommer att njuta av lycka under hela året.

Det pågår lekar och tävlingar i alla byar under hela söndagseftermiddagen. 

Kikki

 

13 Apr 2017

Go back to top