Trodos och några av de målade kyrkorna

UTFLYKT TILL TROODOS OCH NÅGRA AV DE MÅLADE KYRKORNA PÅ UNESCOS VÄRLDSARVSLISTA. 6 APRIL KL. 08.30 FRÅN ANEMI HOTEL.

Vi börjar klättra mot Troodos-berget, vårt första stopp blir Kato Platres Village för förfriskningar och faciliteter.

Vi fortsätter mot Kalopanayiotis Village en mycket intressant bergsort. Det ligger i Marathasa-dalen på Troodos-området ca 70 km från Nicosia och Limassol. St John Lambadistis kloster ligger på östra sidan av Setrachos floden mittemot det gamla byns centrum. År 1985 kom klostret tillsammans med åtta andra kapell med på UNESCO världsarvslista. Klostret med sina välbevarade fresker, ikoner, träskärmade dörrar etc är en av Cyperns mest intressanta bysantinska platser, och detta gör att Kalopanayiotis kallas "Cyperns bysantinska destination". Vi kommer också att få möjlighet att besöka det

bysantinska museet som ligger bredvid Lampadistis kloster. Här kan man hitta utställda kyrkliga artifax som överlevde under århundradena i klostret och de andra by kyrkorna. Byggnaden fungerade som första grundskolan i byn, den omvandlades till ett museum i oktober 2000.

Nästa stopp är den närliggande Moutoullas byn, ligger på 800 meter i Marathasa Valley. Den gamla bykyrkan, Panayia tou Moutoulla, är en av de tidigaste kyrkorna av den branta trätypstypen med fresker. Det byggdes i omkring 1280 och har förklarats som ett ”Vårt världsarv för världsarv”. Byn Moutoullas har en fortlöpande tradition för snidade träbassänger. Moutoullas är också känt för sitt mineralvatten och det säljs över hela ön.

Vårt sista besök idag är byn Pedoulas, en populär sommarort med ett fascinerande förflutet. Det ligger på norra flankerna i Troodosområdet, 1100 meter över havet. Pedoulas historia går tillbaka till bysantinska tider och under frankiska och venetianska perioderna var det en kunglig egendom. Utbildning i byn började officiellt år 1853 och privata skolor fungerade så tidigt som 1700 A.D. Ärkeängeln Michaels kyrkan är den viktigaste milstolpen i samhället, som ligger nordost om Timiou Stavrou-kyrkan, mittemot det bysantinska museet. Kyrkan ingår i Unesco-listan över världsarvsminnesmärken. Väggmålningarna omfattar skildringar från Madonna och Kristus livscykler, den gudomliga passionen, scener inspirerade av gamla testamentet och porträtt av helgon. Särskilt imponerande är den ”större än livet” väggmålningen av ärkeängeln Michael på norra väggen som bär ett svärd. Kyrkans ikonostas är av särskild betydelse, med en skriftlig dekoration som dateras till 1400-talet.

Efter de ovannämnda besöken och lunchen på en av de lokala restaurangerna kommer vi tillbaka till Paphos. Vi återvänder ca: klockan 17:00.

Pris 50 EUR, inklusive lunch och lokalt vin, dryck och Ulla som guide. (Baserat på lägsta antalet 25pax)

Sista anmälningsdag 2/4

VÄLKOMNA Eva Rylander

9 mar 2019

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery