Trodos och några av de målade kyrkorna

UTFLYKT TILL TROODOS OCH NÅGRA AV DE MÅLADE KYRKORNA PÅ UNESCOS VÄRLDSARVSLISTA. 6 APRIL KL. 08.30 FRÅN ANEMI HOTEL.

Vi börjar klättra mot Troodos-berget, vårt första stopp blir Kato Platres Village för förfriskningar och faciliteter.

Vi fortsätter mot Kalopanayiotis Village en mycket intressant bergsort. Det ligger i Marathasa-dalen på Troodos-området ca 70 km från Nicosia och Limassol. St John Lambadistis kloster ligger på östra sidan av Setrachos floden mittemot det gamla byns centrum. År 1985 kom klostret tillsammans med åtta andra kapell med på UNESCO världsarvslista. Klostret med sina välbevarade fresker, ikoner, träskärmade dörrar etc är en av Cyperns mest intressanta bysantinska platser, och detta gör att Kalopanayiotis kallas "Cyperns bysantinska destination". Vi kommer också att få möjlighet att besöka det

bysantinska museet som ligger bredvid Lampadistis kloster. Här kan man hitta utställda kyrkliga artifax som överlevde under århundradena i klostret och de andra by kyrkorna. Byggnaden fungerade som första grundskolan i byn, den omvandlades till ett museum i oktober 2000.

Nästa stopp är den närliggande Moutoullas byn, ligger på 800 meter i Marathasa Valley. Den gamla bykyrkan, Panayia tou Moutoulla, är en av de tidigaste kyrkorna av den branta trätypstypen med fresker. Det byggdes i omkring 1280 och har förklarats som ett ”Vårt världsarv för världsarv”. Byn Moutoullas har en fortlöpande tradition för snidade träbassänger. Moutoullas är också känt för sitt mineralvatten och det säljs över hela ön.

Vårt sista besök idag är byn Pedoulas, en populär sommarort med ett fascinerande förflutet. Det ligger på norra flankerna i Troodosområdet, 1100 meter över havet. Pedoulas historia går tillbaka till bysantinska tider och under frankiska och venetianska perioderna var det en kunglig egendom. Utbildning i byn började officiellt år 1853 och privata skolor fungerade så tidigt som 1700 A.D. Ärkeängeln Michaels kyrkan är den viktigaste milstolpen i samhället, som ligger nordost om Timiou Stavrou-kyrkan, mittemot det bysantinska museet. Kyrkan ingår i Unesco-listan över världsarvsminnesmärken. Väggmålningarna omfattar skildringar från Madonna och Kristus livscykler, den gudomliga passionen, scener inspirerade av gamla testamentet och porträtt av helgon. Särskilt imponerande är den ”större än livet” väggmålningen av ärkeängeln Michael på norra väggen som bär ett svärd. Kyrkans ikonostas är av särskild betydelse, med en skriftlig dekoration som dateras till 1400-talet.

Efter de ovannämnda besöken och lunchen på en av de lokala restaurangerna kommer vi tillbaka till Paphos. Vi återvänder ca: klockan 17:00.

Pris 50 EUR, inklusive lunch och lokalt vin, dryck och Ulla som guide. (Baserat på lägsta antalet 25pax)

Sista anmälningsdag 2/4

VÄLKOMNA Eva Rylander

9 Mar 2019

Go back to top