Reportage utflykt Troodos 4 november 2016

 

Vi var över 40 förväntansfulla, morgontidiga svenskar och norrmän som samlades på Home Centers parkeringsplats för en dagsutflykt upp i Troodosområdet. Fantastiska Ulla var så klart med som guide och vilka kunskaper denna kvinna har! Hon tycks veta allt om Cyperns historia!

Vårt första stopp var torget i Troodosbergen där massor av nötter i olika former och smaker inhandlades. Efter "bensträckning" och fika fortsatte vi färden till Kalopanayiotis där vi besökte Ayios Ioannis Lambadistis-kyrkan med så väl bevarade fresker från 1200- - 1400-talet samt ett latinskt kapell under ett enda sadeltak - och Ulla "redde ut" alla begreppen för oss - vilka som var avmålade och vilka händelser som åsyftades. Så intressant! Ulla berättade också att flera av de mer än tusen år gamla kyrkorna på Cypern är klassade som UNESCO's världsarv

Vi fortsatt vår färd mot Kakopetria och besökte på vägen dit Agios Nikolaos tis Steyis-kyrkan som är täckt med väggmålningar från 1000-talet och framåt till 1600-talet. Speciellt imponerande är 1300-talsmålningen av Jesu födelse!

Lunchen intog vi på trevliga restaurangen Monte Cristo i Kakopetria i form av en väldigt god och varierad buff'e som vi intog tillsammans med goda röda och vita viner.

Efter lunchen tog vi en välbehövlig promenad rån restaurangen ner genom byn genom trånga gränder kantade av varsamt renoverade gamla hus - idag en populär sommarort för cyprioterna - och vi förstod varför!

Bussen väntade nere på parkeringsplatsen och nu bar det av till dagens vinprovning på vår väg tillbaka - och vi stannade på .......... (jag har glömt namnet på vineriet och orten) där vi bjöds på vita, rose och röda viner, Commanderia och Zivania serverade med färgglada fruktfat och nötter. Väldigt generöst!

Stämningen i bussen var hög på vår väg tillbaka till Pafos. Ett stort TACK för en så väl organiserad "rundtur" - och självklart även till Ulla för fantastisk guidning!

Jag kommer inte ihåg vad vingården heterså kan Du fylla i - och sedan får Du checka att mina "fakta" stämmer - lägg till och dra ifrån!

Korten skickar Sven från sin dator senare idag. Inte så många - och nu med facit i handen borde vi ju ha tagit en gruppbild på alla deltagare vid bussen. Det hade räckt - men då tänkte jag inte så långt.....

Kram / Maj

6 Nov 2016

Go back to top