Reportage utflykt Naturcentret i Episkopi 15 nov

 Fredagen den 15 november träffades ett tjugotal SviPare på Superhome/Debenhams parkeringsplats för vidare färd i bilkollon till Naturcentret i Episkopi under ledning av Åsa och Örjan. Efter en spännande och slingrande bilfärd var vi framme vid det nybyggda och fina naturcentrumet. Vi såg en mycket välgjord och informativ film om den speciella Euzousadalen och dess fauna och flora. På grund av att där alltid är rinnande vatten genom dalen är den så rik på både växter och djur. Centrumets ledare guidade oss sedan genom det mycket välgjorda museet med fina bilder och samlingar av växter och djur. Vi lärde oss bland annat att det finns ett flertal ormarter på ön , men den enda som utgör ett hot mot människor är den giftiga trubbnosiga Vipern. Hotet materialiseras dock enbart om ni inte kan låta bli att störa den! Råkar ni på en trubbnosig (som utöver sin karakteristiska trubbiga nos även stoltserar med en osedvanligt kort svans, vilket gör hen lätt att känna igen) skall ni bara låta bli att gripas av panik, utan bara helt sonika långsamt avlägsna er.

Runt om byggnaden utvecklar man en mindre botanisk trädgård med växter typiska för Euzousadalen , men där finns även plantor från andra delar av Cypern. Från trädgården har man en fin överblick över området och dalen. Alla vackrast lär det vara att besöka dalen under våren när många blommor blommar (är det ett Maocitat?).

Efter alla kulturella intryck behövde flertalet av SviParna förfriskning och mat på Episkopibyns största krog av två. Servitören var överväldigad av de många gästerna, men höll god min samtidigt som utöver servitörsjobbet även skötte köket och disken. Han vilar gott i kväll!

Vi tackar Åsa för hennes fina initiativ.

 

 

 

15 nov 2013

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery