Reportage utflykt Naturcentret i Episkopi 15 nov

 Fredagen den 15 november träffades ett tjugotal SviPare på Superhome/Debenhams parkeringsplats för vidare färd i bilkollon till Naturcentret i Episkopi under ledning av Åsa och Örjan. Efter en spännande och slingrande bilfärd var vi framme vid det nybyggda och fina naturcentrumet. Vi såg en mycket välgjord och informativ film om den speciella Euzousadalen och dess fauna och flora. På grund av att där alltid är rinnande vatten genom dalen är den så rik på både växter och djur. Centrumets ledare guidade oss sedan genom det mycket välgjorda museet med fina bilder och samlingar av växter och djur. Vi lärde oss bland annat att det finns ett flertal ormarter på ön , men den enda som utgör ett hot mot människor är den giftiga trubbnosiga Vipern. Hotet materialiseras dock enbart om ni inte kan låta bli att störa den! Råkar ni på en trubbnosig (som utöver sin karakteristiska trubbiga nos även stoltserar med en osedvanligt kort svans, vilket gör hen lätt att känna igen) skall ni bara låta bli att gripas av panik, utan bara helt sonika långsamt avlägsna er.

Runt om byggnaden utvecklar man en mindre botanisk trädgård med växter typiska för Euzousadalen , men där finns även plantor från andra delar av Cypern. Från trädgården har man en fin överblick över området och dalen. Alla vackrast lär det vara att besöka dalen under våren när många blommor blommar (är det ett Maocitat?).

Efter alla kulturella intryck behövde flertalet av SviParna förfriskning och mat på Episkopibyns största krog av två. Servitören var överväldigad av de många gästerna, men höll god min samtidigt som utöver servitörsjobbet även skötte köket och disken. Han vilar gott i kväll!

Vi tackar Åsa för hennes fina initiativ.

 

 

 

15 Nov 2013

Go back to top