Reportage från resan till Nicosia över Troodos den 13 feb en minnesvärd utflykt

Ett förväntanfullt gäng om 23 personer + vår vår duktiga guide Ulla steg på bussen vid Hotell Anemi kl 8.00 på morgonen. Det var lite gråmulet och inte mer n 10-12 grader i luften. Kanske inte en idealdag för en utflykt, men kanske ändå ett bra sätt att fördriva tiden på en tråkig mulen småkall dag. 

Bussen tog sig snart upp till motorvägen och vi var på väg mot Limassol. Bussen svängde av mot den lilla byn Anogyra där vi besökte Carob Museumet. Fick se hur man tillverkade olika produkter som sirap och en kolaliknande produkt tillverkad ungefär som polkagriskarameller, allt mycket hälsosamt förstås. Av Carobträets frukter (långa ärtskidor) kan man också tillverka ett plastliknande material, som ex.vis kan användas till CD-skivor mm. Ett mycket märkligt träd säkert mycket värdefullt en gång i tiden.  

Efter lite avsmakning och shopping bar det av upp mot Troodos till byn Platres där vi besökte en liten var Chocklad- fabrik/butik, där vi fick lära oss att tillverka egen chocklad, intressant och gott.

Temperaturen i Platres var endast 1 grad och snö låg fläckvisoch man såg rester av snövallar på gatan. Ulla och Cauffören började ana oråd och konfererade med loka trafikpolisen om lämpliheten att åka vidare upp mot Troodos och ner över Kakopetria och vidare till Nicosia. Njaa, det var väl kanske inte så lämpligt under rådande snöförhållanden. Vi blev anvisade en annan som gick lite längre ner på bergsryggen. Det kändes ju bra att vi avstod från Troodosvägen och snön där uppe. In i bussen och vi startade resan mot Nicosia. Vi hade inte åkt så länge innan vi såg första snöflingan. Exotiskt tyckte nog vi lite till mans. Men efter resans gång tilltog snöandet. Vi tänkte, det går väl snart över! Snart nog började bussen klättra mer och mer uppför en lång backe. Snöfallet tilltog istället för avtog och våtsnön lade sig ganska tjockt på vägbanan. Bilar med slitna sommardäck började få problem och tvingades stanna och efter ett tag stod vi där också. Kontakt med polis togs och efter tag kom en plogbil. Med nöd och näppe kunde vi ta oss upp till en bensinmack strax före backkrönet, alla gick ut för att värma sig och utföra sina behov. Årets bästa dag för den Macken. Nya diskussioner med polisen, en ny plogbil kom åt andra hållet. Chauffören var högst osäker på vad göra. Så småningom tog han mod till sig och började köra/rulla försiktigt nedför den långa backen vi just efter stor möda lyckats tagit oss uppför. Ok, bättre komma ner helskinnade till Limassol, än fastna i en backe på väg mot Nicosia! Samtliga drog en suck av lättnad när vi väl kommit ner. 

Ok, resan gick nu vidare mot Nicosia på en snöfri motorväg. Väl framme i gamla delen av Nicosia valde vi att äta på en trevlig Taverna i Laiki Yetonias området. Alla var hungriga efter våra snöstrapatser i bergen och lät sig väl smaka av den Metzen som serverades. Ännu fanns tid för att strosa runt innanför murarna i gamla stan eller gå över en stund på den Turkcypriotiska sidan.

Återresan till Pafos blev odramatisk, väl framme kände vi på något sätt att de var skönt att vara tillbaka i Pafos.

Som sagt en minnesvärd resa!

 

1 Mar 2015

Go back to top