Reportage kulinarisk Operaresa till Limassol den 25 okt

Redan den 24 augusti hade 23 operaälskare avgett en bindande anmälan till en kulinarisk operaresa till Limassol och betalt avgiften om EUR 70 den 6 oktober. Denna skara åkte lördagen den 25 oktober tillsammans med guiden Ulla från Pafos mot Limassols nya exklusiva båthamn.

Vi fick överge bussen i en hektisk rondell och promenera mot den nya marinan och de exklusiva båtarna och lägenheterna. Restaurangerna och barerna är färdiga och öppna och redan på den tidiga eftermiddagen var det fullt av folk. Av bostäderna är kanske en fjärdedel färdigställda och sålda(?). Det verkade som de flesta av vår grupp tyckte området var snyggt och roligt att se och positiva till att man satsar så stort. Flera av oss funderade på om vi kanske skulle ordna en gemensam restaurangkväll i någon av de många restaurangerna i hamnen. Efter rundvandring och förfriskningar var det dags att igen riskera liv o lem för att hitta bussen och stiga på för vidare färd till resans kulinariska höjdpunkt.

Efter en kort resa kom vi fram till den libanesiska restaurangen Cleopatra och bjöds på en 15- rätters tidig middag med salladerna Tabouli och Fatoush, fem olika ”röror” med fina smaker av rödbetor, valnötter, aubergine och kikärtor. Falafel, paj och mycket annat före lamm, kyckling och Kafta. Vin, öl och vatten var också inkluderat i priset. Alla var lyriska över det libanesiska kökets smaker och den fina presentationen av rätterna. Även vinet motsvarade högt ställda krav.

Efter ytterligare en kort bussresa var vi frame vid Rialto teatern för att få ta del av operakonst på mycket hög nivå. Vi såg en tre-timmars föreställning av Metropolitan Operans McBeth, en av operavärldens mest intensiva verk av Verdi byggd på Shakespeares drama med samma namn. Vår grupp bestod av operakonnessörer, operaintresserade samt operanyfikna. Alla fick sitt lystmäte. Livets stora frågor om makt, rättvisa, skam, liv och död belystes (så mycket kärlek var där ju inte). Lady McBeth som spelades och sjöngs av Anna Netrebko var magnifik i sin spirande maktambition och sedan i sitt mentala förfall. Hennes make kungamördaren McBeth spelades av Zejlko Lucic med kraft och en fantastisk röst. Befriaren Macduff sjöngs av Joseph Calleja på ett formidabelt vis och det var svårt att säga att någon av solisterna var bättre än någon annan, men charmen och karismans Anna Netrebko utstrålade kommer nog att kommas ihåg längst. Själv var jag dock mest förtjust i den stora gruppen av häxor.

Bussresan hem till Pafos gick i genom ett magnifikt åskoväder vid midnatt. Blixtar, dunder och ösregn. Väl framme vid Debenhams parkering visade det sig att där hade inget oväder dragit fram.

 

28 Oct 2014

Go back to top