Reportage kultur- och vinresa 4 april 2014

UTFLYKT TILL KOURION och OMODOS

Fredagen den 4 april besteg 43 glada SviPare bussen till Kourion och Omodos, dvs SviPs första kultur- och vinresa för 2014.

Vi hade en förträfflig guide i finlandssvenska Ulla som kunde berätta om allt vi såg, från hur många liter vattendammarna rymmer och hur uppfyllda dessa för närvarande är, till årtalet för Rickard Lejonhjärtas försäljning av Cypern till Korsriddarna. För att inte tala om alla namnen på träden. 

Vårt första stopp var vid den arkeologiska utgrävningsorten Kourion. Vi besåg Eustolius hus och badanläggningen, teatern, Agoran och den tidiga helgedomen i strålande väder. Som extra attraktion flög RAFs Red Arrows i övningsformation över våra huvuden. Någon påstod att Maina hade ordnat detta extra nummer, när hon senast talade med Storbritaniens premiärminister.

 Vi fortsatte sedan vår resa mot Omodos. Först besökte vi vingården Ktima Geralemo (www.ktimagerolemo.com) där vi i en trevlig lokal fick smaka på nio olika typer av vin. Ost, bröd, oliver och olja fick vi som smakförstärkare. Våra utflyktsdeltagare inhandlade flitigt de olika produkterna som erbjöds. Men nu började lunchen hägra!Vi åkte in till en taverna i Omodos och intog våra platser. Där var redan fullt av lokala cyprioter och detta tog vi för ett gott tecken. Maten vi serverdes var mycket bra. Vinet lämnade lite att önska, men stämningen blev upplivad och alla trivdes. Sedan visade det sig att den internationellt kända och mustachprydde herr Polis skulle mottaga ett pris för sin förträfflighet. Efter prisutdelningen spelade herr Polis bouzouki. Cypriotiska män vid borden runt ikring dansade Zorbadanser, medan vi svenska män kände trycket, men lyckades hålla oss stilla.

Efter lunchen gick vi och besiktigade två uråldriga vinpressar, men det rent akademiska intresset vi uppbådat för allt kulturellt i Kourion började nu avta. En middagslummer hade varit bra. Kyrkan/gamla klostret blev sista sevärdheten. Kaffe intogs bland de trevliga affärerna och kaffeerna i Omodos.

Vi var tillbaka i verkligheten strax efter 17.00. Samtliga var övrens om att detta var en synnerligen lyckad tur, mycket beroende på vår utmärkta guide Ulla.

 

 

 

7 Apr 2014

Go back to top