Reportage Ambassadörsbesök 15 november 2016

 

Den nytillträdda svenska ambassadören Anna Olsson tog sig från Nicosia till Pafos för att på SVIP's möte presentera sig och sitt arbete och hälsades varmt välkommen av Maina.

Dock - innan Anna tog till orda fick vi besök av några av de mindre bemedlade barnen från Pafos som framförde ett varmt TACK till SVIP's medlemmar för de bidrag till skolmaterial och datorer som vi alla ger! De cirka 70 barnen som vi stöttar är mellan 6 och 12 år. Barnen hade med sig fina juldekorationer som de gjort till oss. Vi tackar! En mycket uppskattad aktivitet som SVIP arrangerar för dessa barn är ett årligt besök på "Paphos Bird & Animal Parc" - en ljuspunkt i skolans vardag.

Anna berättade att hon valt diplomatbanan för att hon tycker att omvärldens politiska klimat är "spännande". Hon tillträdde sin post för en månad sedan och flyttade då till Cypern med maken som är journalist och en dotter. Att hon trivs bra här på Cypern framgick också. På Ambassaden finns det tre diplomater och fem anställda - och Annas huvudsakliga arbetsuppgift är att bistå oss svenskar och svenska företag här på Cypern.

När det gäller ett enat Cypern anser Anna att det ser bättre ut än på väldigt länge. Hon tror att ett fredsavtal kommer att läggas fram inom kort och då är det viktigt att engagera cyprioterna och uppmuntra dem att rösta i den folkomröstning som är i sikte sommaren 2017 för att hitta en lösning. Omvärlden vill verkligen se ett återförenat Cypern - en återförening som skulle vara otroligt positiv för denna delen av Medelhavet - även när det gäller ekonomiska intressen. Anna berättade att hon är försiktigt optimistisk i denna fråga och betonade att förhandlingar pågår och menade att Presidenten inte kommer att lägga fram ett förslag om han inte tror på en återförening men påpekade samtidigt att det gäller att skilja på budskapet till "folket" och mellan politikerna - och att hela processen är väldigt toppstyrd.

Frågan kom upp vad som händer om det blir ett "Nej" till en återförening? Väldigt bra fråga tyckte Anna och önskade att hon hade ett bra svar. Ingen vet och det kan bara spekuleras - men helt klart är att många länder kommer att trycka på för att hitta en bra lösning. Enligt Anna är även turkcyprioterna intresserade av en lösning - och inte "bara" grekcyprioterna - vilket är mycket positivt. Utvecklingen i Turkiet är ju väldigt dyster och idag "öser" Turkiet in pengar i den norra delen - och man borde snart "tröttna" på detta....

Krigshandlingarna mellan den norra och den södra sidan av Cypern har krävt tusentals offer - och idag är tusen offer identifierade medan över tusen fortfarande saknas. Det går inte att bortse från att såren fortfarande inte har läkt......

Avslutningsvis berättade Anna att Sverige är medlemmar i Säkerhetsrådet 2017 - 2018 och kommer att spela en viktig roll i att forma Cypern.

Vi säger alla stort TACK till Anna för hennes mycket intressanta uppdatering av läget här på Cypern!

En fantastisk buff'e serverades på Anemi samtidigt som vi fick en genomgång av läget inför Pafos som europeisk kulturstad 2017. Här kommer det att hända massor!

Ambassadörens inledde med ett besök på Televinken, ett callcenter där över 80 svenska ungdomar arbetar. Kontorschef Kiki Christtodoulou visade runt och presenterade de olika verksamheterna.

Maj

 

 
20 nov 2016

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery