Reportage Ambassadörsbesök 15 november 2016

 

Den nytillträdda svenska ambassadören Anna Olsson tog sig från Nicosia till Pafos för att på SVIP's möte presentera sig och sitt arbete och hälsades varmt välkommen av Maina.

Dock - innan Anna tog till orda fick vi besök av några av de mindre bemedlade barnen från Pafos som framförde ett varmt TACK till SVIP's medlemmar för de bidrag till skolmaterial och datorer som vi alla ger! De cirka 70 barnen som vi stöttar är mellan 6 och 12 år. Barnen hade med sig fina juldekorationer som de gjort till oss. Vi tackar! En mycket uppskattad aktivitet som SVIP arrangerar för dessa barn är ett årligt besök på "Paphos Bird & Animal Parc" - en ljuspunkt i skolans vardag.

Anna berättade att hon valt diplomatbanan för att hon tycker att omvärldens politiska klimat är "spännande". Hon tillträdde sin post för en månad sedan och flyttade då till Cypern med maken som är journalist och en dotter. Att hon trivs bra här på Cypern framgick också. På Ambassaden finns det tre diplomater och fem anställda - och Annas huvudsakliga arbetsuppgift är att bistå oss svenskar och svenska företag här på Cypern.

När det gäller ett enat Cypern anser Anna att det ser bättre ut än på väldigt länge. Hon tror att ett fredsavtal kommer att läggas fram inom kort och då är det viktigt att engagera cyprioterna och uppmuntra dem att rösta i den folkomröstning som är i sikte sommaren 2017 för att hitta en lösning. Omvärlden vill verkligen se ett återförenat Cypern - en återförening som skulle vara otroligt positiv för denna delen av Medelhavet - även när det gäller ekonomiska intressen. Anna berättade att hon är försiktigt optimistisk i denna fråga och betonade att förhandlingar pågår och menade att Presidenten inte kommer att lägga fram ett förslag om han inte tror på en återförening men påpekade samtidigt att det gäller att skilja på budskapet till "folket" och mellan politikerna - och att hela processen är väldigt toppstyrd.

Frågan kom upp vad som händer om det blir ett "Nej" till en återförening? Väldigt bra fråga tyckte Anna och önskade att hon hade ett bra svar. Ingen vet och det kan bara spekuleras - men helt klart är att många länder kommer att trycka på för att hitta en bra lösning. Enligt Anna är även turkcyprioterna intresserade av en lösning - och inte "bara" grekcyprioterna - vilket är mycket positivt. Utvecklingen i Turkiet är ju väldigt dyster och idag "öser" Turkiet in pengar i den norra delen - och man borde snart "tröttna" på detta....

Krigshandlingarna mellan den norra och den södra sidan av Cypern har krävt tusentals offer - och idag är tusen offer identifierade medan över tusen fortfarande saknas. Det går inte att bortse från att såren fortfarande inte har läkt......

Avslutningsvis berättade Anna att Sverige är medlemmar i Säkerhetsrådet 2017 - 2018 och kommer att spela en viktig roll i att forma Cypern.

Vi säger alla stort TACK till Anna för hennes mycket intressanta uppdatering av läget här på Cypern!

En fantastisk buff'e serverades på Anemi samtidigt som vi fick en genomgång av läget inför Pafos som europeisk kulturstad 2017. Här kommer det att hända massor!

Ambassadörens inledde med ett besök på Televinken, ett callcenter där över 80 svenska ungdomar arbetar. Kontorschef Kiki Christtodoulou visade runt och presenterade de olika verksamheterna.

Maj

 

 
20 Nov 2016

Go back to top