Påsk på Cypern 2018

Nu i  helgen infaller den Orthodoxa Påsken. Gym, Banker, myndigheter och vissa affärer är stängda på fredag, söndag och måndag.
Eftersom turistsäsongen börjat så är de flesta restauranger öppna med mycket folk så ring och kolla innan ni går dit.

 -Långfredagen är en dag av sorg för döden av Kristus. Enligt tradition skall man inte använda hammare och spik eller sy. Under dagen smyckas Jesus grav med blommor. Denna dag äter man en  speciell soppa, gjord av sallad eller linser, och sesam pasta samt vinäger (till minne av ättika Kristus gavs att dricka på korset). På kvällen långfredagen sker procession av Epitafios. Den Epitafios representerar Kristi begravning och en dekorerad bår bärs runt på gatorna, följt av ett militärband eller kör, kantorer och präster. Inträffar mellan 20.30 -21.00.

 Sent på påskaftonskvällen så är kyrkorna fyllda och längst fram i kyrkan står det en kista som symboliserar Jesus grav. Strax före klockan tolv på natten så släcks allt ljus i kyrkan. Alla står tysta och väntar – med ett ljus i handen. Efter en stund så börjar kyrkklockorna ringa, och prästen sprider ljus som symboliserar att Jesus lever igen.   

 Ved har samlats utanför kyrkan där ett porträtt av Judas kommer att brännas på lambradja (bål) för att symbolisera hans straff för förräderi av Kristus.

 På påskdagen går man till kyrkan på morgonen. Den långa fastan har äntligen brutits efter påskdagen gudstjänst. Familjer samlas för att knäcka de rödfärgade äggen innan du äter dem och önska varandra med orden "Jesus har uppstått" som det traditionella svaret är "ja han har". Det sägs att den personen med den sista kvarvarande ospruckna ägget kommer att ha turen med sig under hela året.


Kiki Christodoulou
5 Apr 2018

Go back to top