Påsk på Cypern 2018

Nu i  helgen infaller den Orthodoxa Påsken. Gym, Banker, myndigheter och vissa affärer är stängda på fredag, söndag och måndag.
Eftersom turistsäsongen börjat så är de flesta restauranger öppna med mycket folk så ring och kolla innan ni går dit.

 -Långfredagen är en dag av sorg för döden av Kristus. Enligt tradition skall man inte använda hammare och spik eller sy. Under dagen smyckas Jesus grav med blommor. Denna dag äter man en  speciell soppa, gjord av sallad eller linser, och sesam pasta samt vinäger (till minne av ättika Kristus gavs att dricka på korset). På kvällen långfredagen sker procession av Epitafios. Den Epitafios representerar Kristi begravning och en dekorerad bår bärs runt på gatorna, följt av ett militärband eller kör, kantorer och präster. Inträffar mellan 20.30 -21.00.

 Sent på påskaftonskvällen så är kyrkorna fyllda och längst fram i kyrkan står det en kista som symboliserar Jesus grav. Strax före klockan tolv på natten så släcks allt ljus i kyrkan. Alla står tysta och väntar – med ett ljus i handen. Efter en stund så börjar kyrkklockorna ringa, och prästen sprider ljus som symboliserar att Jesus lever igen.   

 Ved har samlats utanför kyrkan där ett porträtt av Judas kommer att brännas på lambradja (bål) för att symbolisera hans straff för förräderi av Kristus.

 På påskdagen går man till kyrkan på morgonen. Den långa fastan har äntligen brutits efter påskdagen gudstjänst. Familjer samlas för att knäcka de rödfärgade äggen innan du äter dem och önska varandra med orden "Jesus har uppstått" som det traditionella svaret är "ja han har". Det sägs att den personen med den sista kvarvarande ospruckna ägget kommer att ha turen med sig under hela året.


Kiki Christodoulou
5 apr 2018

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery