Nytt sjukvårdssystem

Nytt sjukvårdssystem införs på Cypern 1 juni

Redan för flera år sedan fattade det cypriotiska parlamentet beslut om att organisera om hela sjukvårdssystemet, och nu är systemet, Gesy, på väg att införas.

Riktigt hur det kommer att fungera är inte klart i detalj, men det ska införas i två steg, 1 juni i 2019 och steg två sommaren 2020.

I korthet fungerar Gesy så att man som patient listar sig hos en läkare som man väljer själv. Förutsättningen är dock att den läkaren har anslutit sig till Gesy-programmet. Den läkaren blir ett slags husdoktor. Ett besök hos husdoktorn är utan kostnad, gratis.

De ärenden som den egna husdoktorn inte kan hantera själv remitteras till en specialist, och där kostar varje besök €6. Det finns också möjlighet att söka specialist direkt, men då får man betala €25 för ett besök. För den som har en kronisk sjukdom som kräver specialistvård kan det vara en god idé att välja en specialist som husdoktor, på det sättet blir specialistbesöken utan kostnad.

Mediciner inom den allmänna sjukvården kommer att kosta €1 istället för som nu 50 cent.

För att finansiera detta kommer en ny sjukvårdsskatt att införas. Den är på 1,7 procent från 1 juni och 2, 65 procent från nästa sommar. Den beräknas på bruttoinkomst, även pensioner. Skatten tas inte ut av arbetslösa eller studerande. Hur den ska krävas in på pensioner från Sverige som redan är skattade, finns ingen information om än.

Än så länge går det inte heller att lista sig hos någon läkare, som husdoktor och hela processen kompliceras av att många läkare valt att ställa sig utanför reformen. De vill inte vara varken husläkare eller specialister som går att remittera till. Det finns med andra ord många frågetecken för reformen, och farhågorna för att det blir näst intill kaos är vanliga.

Den som vill ha info kan besöka Gesys officiella hemsida, www.gesy.org.cy Ännu bättre är att ringa för att få officiell information, där finns informatörer som talar engelska och vet mycket. Tel numret är 17000.

19 mar 2019

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery