Nyheter om coronaläget på Cypern

 Till den 18 april 2022 måste alla resenärer till Cypern ansöka om ett inresetillstånd på Cyprus Flight Pass-portalen innan de reser. Vaccinerade kommer inte längre att behöva genomgå ett coronatest före inresa från och med den 1 mars 2022 (se definitionen av en vaccinerad i nyheterna nedan). Passagerare som inte har fått en hel dos vaccin kommer att behöva ha ett negativt resultat på antingen ett PCR-test som tas inom 72 timmar före avgång eller ett snabbtest som tas inom 24 timmar före avgång och ett andra PCR-test vid ankomsten till Republiken. Testet krävs för passagerare över 12 år och äldre. Test tas på egen bekostnad, flygplatserna i Larnaca och Paphos har möjlighet att ta ett kostnadseffektivt PCR-test till ett överkomligt pris. Användning av ansiktsmask är obligatoriskt inomhus för alla över 6 år, men från och med den 11 april 2022 är det inte obligatoriskt utomhus. På vissa offentliga platser kontrolleras coronapasset (EU digitalt coronacertifikat) för alla över 12 år. Alternativt kan turister använda Cyprus Flight Pass-utskriften under de första sju dagarna.

 

Resa till Cypern

De cypriotiska myndigheterna har inrättat en elektronisk portal, Cyprus Flight Pass(layout.types.url.description), genom vilken alla som kommer till Cypern måste ansöka om ett inresetillstånd i förväg. Användning av portalen är obligatorisk till den 18 april 2022 för alla som har för avsikt att anlända till Cypern. Genom portalen utfärdar Cypern ett elektroniskt inresetillstånd. Inresetillståndet måste uppvisas vid incheckningen på flygplatsen och vid ankomst till landet. De cypriotiska myndigheterna har angett att uteblivet tillstånd resulterar i antingen 300 euro i böter eller ett inreseförbud och repatriering av passageraren.

Undantagsvis kan den information som krävs tillhandahållas genom att fylla i de formulär som finns på portalen manuellt, men bara om portalen tillfälligt är otillgänglig på grund av tekniska skäl eller under systemunderhåll.

Från och med den 18 april 2022 kommer användningen av Cyprus Flight Pass-portalen och resetillståndet som sökts i förväg att avstås. Däremot krävs fortfarande ett EU-digitalt coronacertifikat för inresa (se nedan).

För mer information om Cyperns flygpassportal, se information från Cyperns nyhets- och informationskontor(layout.types.url.description) (Press and Information Office). 

 

Från Sweden abrod, nedan

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

OBS! Vänligen notera att nedan information gällande norra Cypern grundar sig på icke-officiella källor och dessutom kan komma att ändras utan ambassadens kännedom.

Lägesuppdatering covid-19

Smittspridningen i Republiken Cypern har legat på hög nivå under de senaste månaderna och föranlett att restriktioner och krav på vaccinpass fortsatt gäller. För exakta siffror och jämförelser med andra EU-länder se: https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea.

Turister som testar positivt för Covid-19 under sin vistelse försätts i 10 dagars obligatorisk karantän vid förbestämda anläggningar. Cypern har meddelat att de står för uppehälle, mat, samt medicinska kostnader i samband med den obligatoriska karantänperioden, men det är viktigt att känna till att man under denna period inte tillåts lämna rummet och att det är sannolikt att man behöver dela rum med någon annan. Om man skulle behöva ordna eget boende för att isolera sig i samband med positivt testresultat finns det ingen garanti för att Cypern täcker kostnaderna. Cypern täcker inte kostnaden för ny hemresa om man missar sin ordinarie hemresa för att man testat positivt och försatts i karantän. Genom att ansöka om Cyprus Flight Pass för inresa godkänner man också dessa villkor. 

9 Apr 2022

Go back to top