Långfredag och Grekiska självständighetsdagen 25 mars 2016

 

Idag är det helgdag på Cypern, den Grekiska självständighetsdagen firas. Den 25 mars är en av de heligaste dagar för grekisk-ortodoxa kristna, bebådelsen av Theotokos. Detta är den dag som ärkeängeln meddelade Maria att hon skulle bära hans barn. Gabriel.

Biskop Germanos Patras tog tillfället i akt genom att höja revolutionens fana, i en akt av trots mot turkarna och markerade frihetskrigets början år 1821, efter 400 år av ockupation och förtryck av ottomanerna. Skrik Zito H Ellas och Eleftheria H Thanatos kan fortfarande höras i dag. Dessa frihetskämpar, eller klephts som de kallades, har offrat mycket för sitt land. KOLOKOTRONIS, Nikitara, Karaiskakis, Bouboulina och Mpotsaris är några av hjältarna i revolutionen.

Frihetskriget började år 1821 efter 400 år av ockupation och förtryck av de ottomanska turkarna. (ursprunget till den turkiska belägringen började år 1453 med Konstantinopels eller Istanbuls fall). Striderna pågick i åtta år, tills 1829, då sultanen Mahmud II, accepterade inför sovjetiska trupper vid portarna till Konstantinopel, Greklands självständighet.

Den grekiska flaggan och firandet av grekiska självständighetsdagen den 25 mars har inte förändrats sedan revolutionen mot det Osmanska riket 1821. Den vita krysset i övre vänstra hörnet som täcker fjärdedel av flaggan betyder den viktiga roll som den grekisk-ortodoxa kyrkan i bildandet av Greklands Nation. Den blå och vita ränder omväxlande representerar havet och den obarmhärtiga vågor i Egeiska havet. Enligt legenden uppstod skönhetens gudinna Afrodite från dessa vågor. Det nio ränderna representerar varje bokstav i det grekiska ordet för frihet, Eleftheria.

 

Glad Påsk

 

Kiki

 

 

24 Mar 2016

Go back to top