Karneval, Green Monday 23 februari 2015

Karneval

Nu har städerna på Cypern börjat få upp festivalstämning genom att dekorera rondeller och offentliga ställen med märkliga figurer och flaggspel.

Karnevalen är en 10-dagars period med nöjen och mat som startar 50 dagar före grekisk-ortodoxa fastan. Första veckan kallas ”Kött veckan” sista veckan för att äta kött och under andra veckan ”Ost veckan” sista veckan för att äta ost och mejeriprodukter. Karnevalens festligheter inleds torsdagen i köttveckan i år den 12 februari med ”Karneval – kungens intåg i staden" kl 15.00, plats G.Dhigenis Ave., Arch. Makarios str.

Lördag 21 februari. Kl 15:00 "Pafos Grand Carnival Parade" också uppe vid paradgatan Gr. Dhigenis Avenue.

Green Monday 23 februari 2015

Green Monday är första dagen av fastan och helgdag, en dag av lek, skratt och vegetarisk pick-nick. Gröna måndagen eller "Kathara deftera" som på grekiska betyder ren måndag följs av en femtio dagars fasteperiod då de grekisk-ortodox kristna inte äter kött eller mejeriprodukter. Många aktiviteter pågår denna dag som traditionella danser, mat, tävlingar och drakflygning. Cypriotiska familjerna samlas på stränder och pick-nick områden för att fira.

Påskafton

På svenska påskafton den 4 april 2015 kommer vi att bjuda in till påskbuffé, en vecka senare infaller den grekisk-ortodoxa påsken som firas stort här på Cypern, mer information kommer närmare påsk.

Ost & vinprovning

Med anledning av karnevalen den 21 februari flyttar vi vin & ostprovningen till lördagen den 28 februari 2015 kl 18.00, sista anmälningsdag söndag den 22 februari 2015.

Välkomna

Styrelsen i SviP

Maina, Eva, Kiki och Millan
 

8 Feb 2015

Go back to top