Fredag 10 april 2015 inleds påsken på Cypern

Långfredagen är en dag av sorg för döden av Kristus. Tidigt på långfredagens morgon börjar kvinnorna att baka det tradiotionella påskbrödet ``flaona`` och även tsoreki som är en vetekrans. ( Bifogar recept) Under dagen smyckas Jesus grav med blommor. Denna dag äter man en speciell soppa, gjord av sallad eller linser, och sesam pasta och vinäger (till minne av ättika Kristus gavs att dricka på korset). Söta livsmedel undviks och det anses vara en synd att arbeta med en hammare eller spik eller att sy på denna dag På kvällen långfredagen procession av Epitafios sker. Den Epitafios representerar Kristi begravning och en dekorerad bier bärs runt på gatorna, följt av ett band eller kör, kantorer och präster, kvinnor som bär myrra, scouter och lokalbefolkningen. Det är en underbar syn att skåda som alla längs sträckan blommor och parfymer kastas på Epitafios.

Sent på påskaftonskvällen så är kyrkorna fyllda med förväntansfulla troende. Längst fram i kyrkan står det en kista som symboliserar Jesus grav. Strax före klockan tolv på natten så släcks allt ljus i kyrkan. Alla troende står tysta och väntar – med ett vaxljus i handen. Efter en stunds väntan så börjar kyrkklockorna ringa, och prästen ett ljus som symboliserar att påskdagen har börjat och det betyder alltså att Jesus lever igen. Alla sträcker fram sina ljus och ljuslågorna sprids snabbt och gör så att hela kyrkan snart är upplyst av ljus. Sen går alla troende ut ur kyrkan och vadrar runt kyrkan. Detta ska alltså symbolisera hur kvinnorna på påskdagens morgon skyndade till Jesus grav, som till deras förvåning var tom.Prästen läser sedan upp en berättelse om Jesus uppståndelse. Sen ropar han med hög röst: ”Jesus är uppstånden!” och då svarar hela kyrkan troende tillbaka: ”Ja, han är sannerligen uppstånden!”. Sen går man runt och hälsar på varandra så där och ger varandra en fridskyss. Nu är stämningen väldigt glad och upprymd.

Ved har samlats utanför kyrkan när ett porträtt av Judas kommer att brännas på lambradja (bål) för att symbolisera hans straff för förräderi av Kristus.

På påskdagen går man till kyskan på morgonen. Den långa fastan har äntligen brutits efter påskdagen service. Familjer samlas för att knäcka de röd färgade ägg innan du äter dem och önska varandra med orden "Jesus har uppstått" som det traditionella svaret är "ja han har". Det sägs att den personen med den sista kvarvarande ospruckna ägget kommer att njuta av lycka under hela året.

Det pågår lekar och tävlingar i alla byar under söndag eftermiddag.

 

 

 

8 Apr 2015

Go back to top