Föredraget "om jag dör på Cypern"

Vid tisdagens föredrag på 5th Floor hade ett 40 tal personer kommit för att lyssna på vår Svenska Präst Anders Berglund. Anders presentation om ämnet upplevdes som mycket intressant och frågor och funderingar bland åhörarna var många.

I korta drag fick vi veta följande som Anders tyckte vi bör tänka på. Alla som befinner sig på Cypern bör registrera sig på ambassadens hemsida. https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/ Man bör registrera sig även om vistelsen är kort. Detta för att Ambassaden ska veta vilka Svenska medborgare som befinner sig på ön, om någon katastrof händer i närområdet.

Om olycka eller sjukdom är framme och det slutar i ett dödsfall så är gången i stort det samma som i Sverige och Norge.

Dödsintyg utfärdas på sjukhus och även intyg från polisen att inget brott föregått dödsfallet. Om inte dödsorsaken är självklar så sker en obduktion. Obduktion sker enl lag om polisen eller läkaren anser att det behövs. Läkaren skriver ut dödsorsaken. Kroppen förs till bårhuset på General Hospital i Pafos för oss som bor i Pafosområdet.

Identifikation pass, körkort eller dylikt samt personnummer är bra att någon nära vän här på Cypern har tillgång till om du bor ensam.

Nästa steg är att kontakta Ambassaden, försäkringsbolag om försäkring finns i annat fall direkt en begravningsbyrå. Bra erfarenhet finns från Angel Guardians begravningsbyrå i Pafos. Försäkringsbolaget eller begravningsbyrån ordnar med all hantering fram till hemlandet, där lokal begravningsbyrå tar över vid flygplatsen på Arlanda eller Landvetter. i Norge på Gardermoen.

När Ambassaden får kännedom om dödsfallet kontaktas myndigheterna i hemlandet, den dödes pass och andra id-handlingar samt bankmedel i hemlandet spärras. Bankmedel blir tillgängliga först efter bouppteckning om inte speciell fullmakt finns för annan person.

Räkna med att begravningsbyrån på Cypern vill ha betalt i förväg och att kostnaden varierar mycket beroende på dina önskemål.

Vill man begravas på Cypern finns även den möjligheten. För närvarande finns inget krematorium på södra sidan av Cypern. All information om dina önskemål svarar försäkringsbolaget eller begravningsbyrån på.

Svensk begravnings-gudstjänst kan arrangeras av Skandinaviska kyrkan på Cypern.

Detta är några av de punkter som diskuterades under kvällen, men som Anders uttryckte det, så är alltid Skandinaviska kyrkan här på Cypern villiga att hjälpa till med goda råd.

Kontaktuppgifter finns på SVIP:s hemsida.

15 mar 2019

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery