Cyperninfo från Cyperns ambassad i Stockholm

Rubriker i oktobernumret:

 

Presidenten träffar rådets ordförande

Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, besökte Cypern den 15 oktober. Då samtalade han med president Anastasiades och den cypriotiska regeringen bland annat om utvecklingen i Cypernfrågan och Cyperns ekonomi.

 

Cypern godkänner FN-uppdrag

Den cypriotiska regeringen har godkänt att en bas inrättas på ön, till stöd för det uppdrag som FN och det internationella samarbetsorganet OPWC har att övervaka förstörelsen av Syriens lager av kemiska vapen och utrustning för att framställa kemiska vapen.

 

Stor tillgång på cypriotisk naturgas bekräftas

Resultaten av provborrningarna i Afroditereservoaren, block 12 i Cyperns exklusiva ekonomiska zon, EEZ, visar att det finns betydande mängder utvinningsbar naturgas, med viktig hög produktionskapacitet.

 

Cyperns nationaldag den första oktober

Cyperns nationaldag firas den 1 oktober till minne av självständigheten. President Anastasiades talade om invasionen och den fortsatta ockupationen av den norra delen av ön och om den ekonomiska krisen.

 

Cyperns maritima konferens 2013

Sjöfartsnäringen har varit en av Cyperns mest framgångsrika exportbranscher, eftersom landet har privilegiet att vara ett av världens mest inflytelserika nav för rederibranschen. Den 7 oktober invigdes konferensen "Maritime Cyprus 2013".

 

Forskningsrön om cancer

Forskningsresultat vid laboratoriet för utvecklingsbiologi och nanobioteknologi vid Cyperns universitet kan få betydelse för behandling av cancer.

 

Samtal med Kuwaits kronprins

När Cyperns president Nikos Anastasiades gjorde ett officiellt besök i Kuwait 8-9 oktober förde han samtal med kronprinsen Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah och ledamöterna i de två ländernas delegationer.

 

Genombrott för religionsfriheten i Cypern

FN:s särskilda rapportör om religionsfrihet Heiner Bielefeldt välkomnar ett viktigt genombrott i Cypern efter några unika interreligiösa aktiviteter.

 

Europeiska kommissionens lägesrapport om Turkiet

Det som sagts om i de tidigare rapporterna upprepas: Turkiet uppfyller fortfarande inte EU:s krav i  Cypernfrågan! 

 

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2013/package/brochures/turkey_2013.pdf

 

 

Läs nyhetsbrevet:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/embassy_stockholm.nsf/7E2223A8A1DEA16AC1257C230052029E/$file/Cypern%20Nyheter%2010-13.pdf

 

 

15 Nov 2013

Go back to top