Cyperninfo från ambassaden i Stockholm mars 2014

Här kommer marsnumret, 3/2014 av Cypern Nyheter från Cyperns ambassad i Stockholm.
Följ länken längre ner för att komma till nyhetsbrevet (en pdf) på vår webbplats.

Rubriker i marsnumret:

Europeiska rådets slutsatser
Vid rådets sammanträde 20-21 mars togs Cypern upp slutsatserna och de ansträngningar som görs för att nå en lösning på Cypernproblemet. Rådet välkomnade att förhandlingarna återupptagits.

Cyperns president och turkcyprioternas ledare möts
President Anastasiades och turkcypriotiska ledaren Eroglu träffades den 31 mars och gick igenom de framsteg som förhandlarnas hittills åstadkommit. De gjorde ett gemensamt uttalande.

UNFICYP 50 år i Cypern
Det har gått 50 år sedan FN:s säkerhetsråd den 4 mars 1964 fattade beslut om att inrätta en fredsbevarande styrka i Cypern. Sverige deltog i FN-styrkan mellan 1964 och 1993.

Kan ge arbetstillfällen
Ledande företagare från både den grekcypriotiska sidan och den turkcypriotiska är övertygade om att en lösning på Cypernproblemet skulle gynna alla sektorer av ekonomin.

Religiös dialog
Den dialog mellan religiösa ledare i Cypern, som skett under de senaste fem åren med hjälp av svenska ambassaden i Cypern, presenterades vid FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Ekonominyheter

Dijsselbloem till Cypern: Den 31 mars träffade eurogruppens ordförande, den holländska finansministern Jeroen Dijsselbloem, bland annat Cyperns finansminister Harris Georgiades.

Lättare kapitalkontroller: Finansministeriet beslutade att ytterligare lätta på de restriktiva åtgärder som införts efter förra årets räddningsavtal.

Positiv rating från Moody’s: Från att ha bedömt utsikterna för Cyperns statsobligationer som negativa, ändrade kreditvärderingsinstitutet Moody's det till att de är positiva. Även cypriotiska banker uppgraderades.

Utbetalningar godkänns: Efter trojkans tredje kvartalsgranskning av Cyperns ekonomiska anpassningsprogram godkände eurogruppen ytterligare en delutbetalning av nödlånet från europeiska stabilitetsmekanismen. Även IMF godkände ytterligare en delutbetalning av sitt nödlån till Cypern.

Kulturarvspris till Cypern
Home for Cooperation, ett folkbildningscentrum i buffertzonen i Nicosia, är ett av de projekt som den 20 mars vann EU:s Europa Nostra Award 2014.

Nytt om namn
Försvarsminister har avlidit: Försvarsminister Tasos Mitsopoulos avled den 22 mars.
Nytt ministerråd: I mars tillkännagavs en ny sammansättning av ministerrådet, efter det att DIKO-partiet lämnat koalitionen. Ekonom Marios Demetriades har övertagit departementet för kommunikation och arbete och Philippos Patsalis, tidigare chef för Cyperns institut för neurologi och genetik, utsågs till hälsominister.
Ny centralbankschef: Riksrevisorn Chrystalla Georghadji blir ny chef för Cyperns centralbank. Hon ersätter Panicos Demetriades.
FN:s rådgivare på besök: FN:s generalsekreterares särskilda rådgivare på Cypern, Alexander Downer, som slutar sitt uppdrag i Cypern i mitten av april, hade avslutande möten med de båda ledarna för befolkningsgrupperna.

Visste du att?
Läs om det cypriotiska dessertvinet Commandaria …

Läs nyhetsbrevet:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_stockholm.nsf/All/7FEFB1B786FF5E65C1257CBA00484736?OpenDocument

18 apr 2014

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery