Cyperninfo från ambassaden i Stockholm februari 2014

Rubriker i februarinumret:


Fredssamtalen återupptas
Cyperns president Nikos Anastasiades och den turkcypriotiska ledaren Dervis Eroglu har formulerat en gemensam avsiktsförklaring och enats om att återuppta förhandlingarna om en lösning av Cypernfrågan.

Internationella samfundet välkomnar samtal
FN, Vita huset, EU och en rad andra välkomnar att ledarna för de båda befolkningsgrupperna enats om att återuppta förhandlingarna för ett enat Cypern.

Förhandlarna för samtal i Aten och Ankara
Den grekcypriotiska förhandlaren träffade statssekreteraren vid turkiska utrikesministeriet i Ankara. Samma dag träffades den turkcypriotiska förhandlaren och statssekreteraren vid grekiska utrikesministeriet i Aten.

Religiösa ledare välkomnar samtal
Cyperns ärkebiskop och Cyperns islamiska mufti har tillsammans med andra religiösa ledare i Cypern uttryckt sitt stöd för samtalen som syftar till en återförening av ön.

Trojkans tredje kvartalsgranskning
Cyperns ekonomiska anpassningsprogram är fortfarande på rätt spår med det makrofinansiella utfallet bättre än väntat. Det är den samlade bedömningen som gjordes efter en tredje granskning av trojkan av internationella långivare, dvs EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

DIKO-partiet lämnar regeringskoalitionen
Centralkommittén för demokratiska partiet, DIKO, har beslutat att lämna regeringskoalitionen på grund av oenighet om president Anastasiades hanteringen av Cypernfrågan.

Avtal med Norge mot dubbelbeskattning
En konvention undertecknades i februari mellan Cypern och Norge om att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt när det gäller skatter på inkomst.

Enighet om att skydda en bergskedja
Grekcypriotiska och turkcypriotiska politiska partier har enats om att det behövs akuta åtgärder i ett stenbrott i Pentadaktylos bergskedja i norra Cypern.

Besöker Heliga stolen
Cyperns president var på officiellt besök i Vatikanstaten den 15-16 februari, där han träffade påven Francis vid påveämbetet den Heliga stolen.

Besök i Israel och hos palestinska myndigheten
Cyperns utrikesminister besökte Israel och den palestinska myndigheten i februari.

Utrikesministern besöker Serbien och Montenegro
Cyperns utrikesminister träffade Serbiens president, vice premiärminister och utrikesminister och i Montenegro togs han emot av statsministern och talmannen och hade möten med höga tjänstemän.

Visste du att…
Om Medelhavsmuseet i Stockholm och den svenska Cypernexpeditionen 1927‐ 1931.


Läs nyhetsbrevet:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_stockholm.nsf/ecsw26_se/ecsw26_se?OpenDocument

19 Mar 2014

Go back to top