cyperninfo från ambassaden i Stockholm december 2013

Rubriker i decembernumret:

Presidenten tar upp Cypernfrågan på EU-toppmöte

Cyperns president Nikos Anastasiades informerade sina kolleger i EU-toppmötet den 20 december om det aktuella läget i Cypernfrågan.

Utrikesministern deltog i Rådet för utrikespolitiska frågor

Rådet för utrikesfrågor sammanträdde i Bryssel den 16 december.

Samarbete inom energisektorn gagnar palestinier

Palestinierna kan dra nytta av samarbetet mellan Cypern och Israel inom energisektorn.

Presidentens besök i Kairo

Den 12 december undertecknade Cyperns president Nikos Anastasiades viktiga avtal som stärker de bilaterala förbindelserna mellan Cypern och Egypten.

Medelhavsgrupp har etablerats

EU:s sju medlemsstater vid Medelhavet etablerade en informell grupp, Med Group, den 16 december vid ett möte för staternas utrikesministrar.

Internationella dagen för mänskliga rättigheter

10 december är den internationella dagen för mänskliga rättigheter, en dag som har en speciell och viktig betydelse i Cypern.

Uppmuntrande indikationer även om olja

Sannolikheten att även kunna utvinna olja i block 12 i Cyperns exklusiva ekonomiska zon, EEZ, är cirka 20 procent, enligt Noble Energy, som har koncessionen för det havsområde där utvärderingsborrningar nu genomförts.

Medelhavskosten på Unescos lista över kulturarv

Den mellanstatliga kommittén för skydd av det immateriella kulturarvet beslutade den 4 december att skriva in Medelhavskosten på Unescos representativa förteckning över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Turkiskt fartyg kränker Cyperns EEZ

I Cyperns territorialvatten, inom cypriotisk EEZ (Exclusive Economic Zone),  siktades i början av december det turkiska fartyget "Barbaros", som används för att undersöka om det finns kolväten.

Läs nyhetsbrevet:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/embassy_stockholm.nsf/B9C0E97FA6B874FAC1257C60003F9C8C/$file/Cypern%20Nyheter%2012-13.pdf

 

 

16 Jan 2014

Go back to top