Cyperninfo från Ambassaden i Stockholm

Rubriker i novembernumret:

Glafkos  Klerides död

Glafkos  Klerides var en respekterad politiker, som vigde sitt liv åt Cyperns självständighet och demokratiska utveckling. Fredagen den 15 november avled han i Nicosia, 94 år gammal.

Presidenten och ministrarna besöker Bryssel

Cyperns president Nikos Anastasiades besökte Bryssel den 27 november tillsammans med regeringens talesman och fem ministrar.

Kommissionen står bakom Cyperns folk och regering

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso försäkrade president Anastasiades, vid hans besök i Bryssel, om att kommissionen står bakom honom, den cypriotiska regeringen och det cypriotiska folket.

Respektera FN-resolutionerna!

Cyperns regering har återigen fördömt den turkcypriotiska olagliga regimens olagliga självständighetsförklaring, från den 15 november 1983, och uppmanar Turkiet att respektera FN:s säkerhetsråds resolutioner.

Möter turkcyprioternas ledare

President Anastasiades träffade ledaren för den turkcypriotiska befolkningsgruppen, Dervis Eroglu, den 25 november.

EU-parlamentariker om Erdogans uttalande

Det som den turkiska premiärministern Erdogan sa om Cypern, att "det inte finns något land som heter Cypern", är "djupt beklagligt". Det skriver ordföranden i Europaparlamentets delegation i den gemensamma interparlamentariska kommittén för EU-Turkietfrågor den 26 november i ett skriftligt uttalande.

Återförda kyrkskatter ställs ut på bysantinska museet

Stulna fresker, mosaiker och ikoner som återfördes till Cypern i juli i år ställs nu ut på det bysantinska museet i Nicosia. De flesta av dem stals från kyrkor i det ockuperade området i norra Cypern efter invasionen 1974.

Samväldet uttalar sig om Cypern

Samväldets regeringschefer, som avslutade sina överläggningar i Sri Lanka den 17 november, refererar till Cypernfrågan i ett gemensamt uttalande.

Spökstaden kan få nytt liv

Återupplivande av hela Famagustaregionen inklusive den muromgärdade staden är det omedelbara målet för projektet Initiativ Famagusta.

Avtal mellan cypriotiska och turkcypriotiska fotbollsförbunden

Efter många försök har det cypriotiska fotbollsförbundet Cyprus Football Association (CFA) och det turkcypriotiska Cyprus Turkish Football Association (CTFA), med Fifas och Uefas aktiva deltagande, lyckats nå en överenskommelse, en viktig händelse som kommenterats av många.

Grekcypriot  ställer  ut  på  Moderna muséet

Dagar och sekler är titeln på ett nytt stort golvverk av konstnären Christodoulos Panayiotou som nu visas på Moderna muséet i Stockholm.

Läs nyhetsbrevet:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/embassy_stockholm.nsf/42DF3A6AD73BAF63C1257C3D005B3A99/$file/Cypern%20Nyheter%2011-13.pdf

 

16 dec 2013

Vi finns på facebook

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napas hemsida

 

 

Vädret Pafos

site search by freefind advanced

Välkommen till föreningen SviPs hemsida 

Obs! för att anpassa Hemsidans bild till din skärm, tryck Ctr +/-

Bilder i reportage etc kan förstoras genom att klicka på bilden

Bilagda dokuments öppnande i olika sidor, hanteras genom att klicka på aktuell fil och sedan välja läsa on-line eller spara, för att sedan öppna.

Under rubriken Hem finner du mer om föreningen bl a dess syfte och målsättning. 

Annonsörer

Cyprus Living and West Coast Property Sales and Rentals är auktoriserade fastighetsmäklare på Cypern med inriktning på den skandinaviska marknaden. Vi marknadsför, hyr ut och säljer bostäder på Cypern. Vi har specialiserat oss på begagnade fastigheter som har lagfart, Title Deeds, viktigt här på Cypern. Du kan tryggt köpa från oss. Vi sätter kunden i centrum och ger exempelvis alltid våra kunder fullt stöd och support under hela inflyttningsfasen. Besök gärna vår hemsida för kontakt och vidare information om vårt utbud mm.

PEACEFUL TOUCH

Erbjuder Svip medlemmar även under år 2020 20% rabatt på sina behandlingar.

 

Tsangarides Winery