Coronaläget 2020-10-22

Texten från Cyprusmail har översatts via Google, orginaltexten finner du i bifogade länk.

Användningen av masker kommer nu att vara obligatorisk i alla områden, inklusive utomhus i alla distrikt och kommer att gälla från fredag, meddelade hälsovårdsminister Constantinos Ioannou på torsdag.

Han tillkännagav också ett utegångsförbud 23:00 i distrikten Limassol och Paphos, efter ett regeringsmöte på morgonen.

Alla åtgärder kommer att gälla från fredag den 23 oktober och gäller till 9 november.

När det gäller Paphos och Limassol sa ministern att rörelsen skulle förbjudas mellan 23:00 och 05:00, förutom för människor som behöver komma till jobbet eller för medicinska nödsituationer eller besök på apotek. För detta måste människor lägga fram en bekräftelse eller bevis på anledningen till att de är ute under utegångsförbudet.

Restauranger, barer, kaféer osv., Inklusive hotell inom hotell, måste stänga kl. 22.30 men de kan fortsätta leverera efter denna tid.

Alla sporter och sociala aktiviteter för barn under 18 år, som fotboll, dans, simning eller kampsport, körövningar etc., är avstängda. Likaså är alla sportmästerskap för under 18 år vars klubbar är baserade i distrikten Limassol och Paphos avbrutna. Om en Limassol-klubb skulle ha en match med en annan i Nicosia kommer detta evenemang att avbrytas till slutet av åtgärderna, sade ministern.

Ministern tillkännagav också åtgärder för alla distrikt, i samma riktning som de som meddelades förra lördagen.

Användningen av masker kommer nu att vara obligatorisk i alla utomhusområden utom när du tränar, säger Ioannou. Han påminde om att masker också var obligatoriska i alla inomhusområden där två eller flera personer är närvarande, inklusive arbetsplatser, medan förvirrande är att bröllop får ha 350 personer på en middag.

Den enda andra förändringen är att antalet personer som kan sitta tillsammans vid ett bord har minskat till sex från 10.

Maximalt antal personer som kan sitta på restauranger är 75 inomhus och 150 utomhus. Skyldigheten att hålla avstånd 3m2 inomhus och 2m2 utomhus, oavsett företagets storlek, är fortfarande i kraft.

Samlingar inomhus får inte överstiga 10 personer samt i allmänna utrymmen där grupper om högst 10 är tillåtna.

Sportevenemang kommer att äga rum utan åskådare, biografer och teatrar får fungera men på 50 procent av kapaciteten.

Det får inte anordnas några cocktailparty på bröllop och dop, utan bara den fysiska närvaron vid middag för upp till 350 personer.

Stormarknader, mat- och dryckesbutiker och apotek kommer endast att betjäna personer över 60 år och personer med funktionsnedsättning fram till 09:00.

Ioannou sa att de ytterligare åtgärderna i Limassol och Paphos har beslutats baserat på de epidemiologiska utsikterna i dessa två distrikt.

Han sa att i Limassol under de senaste 14 dagarna är genomsnittet 180 fall per 100 000 invånare, vilket är över 150-gränsen som används av ECDC för att placera ett område i en röd zon.

Paphos har registrerat en uppåtgående trend under de senaste två veckorna, med genomsnittet nu över 80 per 100.000.

Före statsrådet träffade Ioannou den rådgivande kommittén för koronavirus för att diskutera situationen.

De nya åtgärderna följer den kraftiga ökningen av ärenden under de senaste dagarna. Totalt har 322 nya fall registrerats fram till onsdag denna vecka.

Tidigare sade chef för arbetsgivar- och industriförbundet (OEB) Michalis Antoniou att de föreslog en rad åtgärder som företag kan genomföra.

Tala med statliga programföretag CyBC, Antoniou hänvisade bland annat till distansarbete, att utse en anställd i uppdrag att se till att alla protokoll implementeras och följs, utbilda personal om vad de behöver göra om de testar positivt eller är kontakter av ärenden , gruppera personal om möjligt så att om det finns ett positivt fall bland en grupp viruset inte sprider sig till all personal, möten som ska hållas genom videokonferenser och begränsar antalet besökare till arbetsplatser.

Länk till originaltexten

 

22 Oct 2020

Go back to top