BJÖRN HJERPE 25.12.1942 - 29.4.2020 - IN MEMORIAN

Vännen Björn fick gå bort i sömnen. Efter att ha färdigbehandlats för sina lymfom på onkologen i Lund flyttades han bara några dagar innan till ett äldreboende i Bjärred.

Björn efterlämnar barn och barnbarn. Vi gick i samma klass på reallinjen på Solbacka 1960 - 61 då Björn slutade och flyttade till Lund där han tog examen på Tekniska Gymnasiet. Hans föräldrar bodde redan då i Japan. Björn bildade familj och började som rationaliseringsingenjör på Malmö Strumpfabrik (Vogue och Nivella). Björn var en enastående duktig och praktisk ingenjör. Jag fick glädjen att göra mitt examensjobb på Malmö Strumpfabrik och fick där se honom 'ín action'. Björn rekryterades senare till Gambro av utvecklingschefen där. Gambro gjorde dialysmaskiner och konstgjorda njurar och expanderade kraftigt världen över. Björn fick vara med att bygga och starta upp fabriker bl a i USA, Italien och Ukraina och etablerade vänskap med flera intressanta personer.

Björn var en hängiven seglare med en härlig segelbåt. Det blev många kappseglingar.  När han fick chansen att köpa ett sommarställe i Kroksvik, Blekinge skärgård slog han till direkt. Där levde han naturliv och fiskade mycket. Jularna och födelsedagen firade han gärna hos vännen Rudi i Stubach Tal på norra sidan av Kitzsteinhorn. Ett par gånger firade jag och mina barn julen där med Björns familj. Björn tyckte mycket om att åka skidor.

Våra vägar skildes tills 2010 då Björn bad mig ordna ett boende till honom i Pafos. På ett par veckor hade han köpt en lägenhet som han renoverade helt själv. Snabb och beslutsam! Under de kommande åren deltog han i många aktiviteter; båt-, vin-, dyk- och en genom Akamasreservatet som han själv ledde. Mycket omtyckt.

2015 drabbades Björn av lymfom i hjärnan. Efter det kom han tillbaka till Pafos flera gånger men blev aldrig riktigt sig själv. RIP 
//Johan Ekstrand
och alla vänner i Pafos
4 May 2020

Go back to top