Utflykt/Resa

UTFLYKT/RESA TILL NORRA CYPERN 8 - 9 N0VEMBER 2018 VI STARTAR RESAN 08.30 FRÅN ANEMI HOTEL 8 NOVEMBER

Torsdag 8 november: Vi åker motorvägen mot Limasol-Larnaca och stannar i Choirokitra för paus och dryck. Vi fortsätter motorvägen till check-point vid byarna Pyla eller Stovilia, beror på vilken som är lättast för tillfället, där möter vi vår guide för Norra Cypern och fortsätter genom passkontrollen.

Sedan åker vi till Salamis, vårt första stopp. Salamis är en antik grekisk stad, 6 km från Famagusta vid östkusten. Enligt traditionen är Teucer den som grundade Salamis, han kunde inte återvända hem efter det Trojanska kriget därför han misslyckades att hämnas sin bror Ajax. I Salamis finns Gymnasium, Romerska bad, en Antik teater, Basilika of St. Epiphianos, den största basilikan på ön och rester av en marknadsplats och även kungagravar.

Efter Salamis har vi lunch på någon lokal restaurang.

Efter lunch fortsätter till Famagusta, där vi har tid att besöka marknaden och St. Barnabas Monastry och kyrka, St. Barnabas var grundaren av den ortodoxa kyrkan på Cypern. Vi besöker även Othello tower, platsen för Shakespears berömda tragedi, Othello. Därefter besöker vi St. Nicholas Cathedral från 1298, tidigare latinsk katedral, numera moske, Lala Mustafa Pasha Mosgue, en imponerande Gotisk byggnad.

Från Famagusta åker vi mot Kyrenia för övernattning på hotell och middag.

Fredag 9 november: Efter frukost och utcheckning från hotellet, 9.00 startar vi dagen med rundvandring i hamnen och Kyrenias slott.

Kyrenia har funnits sedan 100-talet f.kr och utgrävningar har avslöjat grekiska spår som dateras tillbaks till 700-talet f.kr.

Man tror att det imponerande ursprungliga slottet Kyrenia byggdes av bysantinerna på 700-talet f.kr för att skydda staden mot hotet från de arabiska sjöfararna. Den första historiska hänvisningen är från 1191 då Kung Richard 1 av England intog slottet, på sin väg till det tredje korståget, genom att besegra Isaac Comneus, en lokal guvernör som utnämnt sig till kejsare.

Sedan åker vi upp till Bellapais Abbey, ruinen efter ett kloster, byggt av Canons Regular, augustinska munkar på 1300-talet, beläget i den lilla byn Bellapais på sluttningen av bergskedjan Five Finger. Namnet kommer från franskan ”Abbey de la Paix”, Fredens Kloster. Bellapais är även känt från en bok, Bittra citroner, skriven av Lawrence Durell, 1957.

Sedan dags för lunch på någon lokal restaurang.

På väg tillbaks till Nicosia besöker vi St. Hilarion Castle, vårt sista stopp. St. Hilarion ligger på bergskedjan och platsen gav slottet kontroll över passvägen mellan Nicosia och Kyrenia, det är beläget på 732 meter över havet. Slottet är det bäst bevarade av de tre fästningarna i Kyrenias berg, de två andra fästningarna är Kantara och Buffavento Castles. Slotten bildade försvar av ön mot arabiska pirater. Senare användes slottet som sommarställe för Lusignan adeln.

Vi börjar hemresan via Nicosia check-point och passkontroll. Om vi får tid gör vi ett kort stopp på vägen hem.

Priset per person: I priset ingår buss, 2 guider Ulla + Guide norra sidan, 2 luncher o alla inträden. Minimum 19 – 24 139 € 25 – 29 129 € 30 -34 119 € 35 + 109 €

Vi har inte kunnat förboka hotell ännu, men fått beräknade priser: Ca. 50 € per person i dubbelrum och 60 € för enkelrum. På vissa hotell ingår middag i priset, men vi får se när vi vet hur många vi kommer blir och vilket hotell vi bokar.

Sista dagen att boka är söndagen 21 oktober, så vi hinner boka hotellet. Glöm inte passet!

Välkomna Eva Rylander


(Lämna tom)
27 Sep 2018

Go back to top